Kehysriihen veroratkaisut – onko mitään tehtävissä?!?

by

in

16.4.2024 Orpon hallitus piti tiedotustilaisuuden koskien valtiontalouden kehysriiheä vuosille 2025-2028. Säästötalkoot lukuisine veronkiristyksineen ovat siis tulossa. Julkisuudessa eniten palstatilaa lienee saanut yleisen arvonlisäveroprosentin korotus nykyisestä 24% peräti 25.5%:iin, mikä iskeekin meihin jokaiseen. Tämä korotus tullee voimaan luultavasti jo vuoden 2024 aikana. Muita veromuutoksia koskien luonnollisia henkilöitä ovat:

  • Ansiotuloverotuksen indeksitarkistus: Indeksitarkistus jätetään vuonna 2025 tekemättä mutta vain kahden ylimmän tuloluokan osalta. Näitä ovat siis henkilöt, jotka ansaitsevat verovuonna yli EUR 88.200 tai yli EUR 150.000. Muiden tuloluokkien osalta indeksitarkistukset jatkuvat, kuten aiempinakin vuosina on ollut tapana.
  • Vapaaehtoinen eläkesäästäminen: Nykyisin vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen säästetyt varat ovat tietyin edellytyksin verovähennyskelpoisia (maksimissaan EUR 5.000 per vuosi; EUR 2.500 per vuosi, jos maksajana on työnantaja). Tämä veroetu poistuu vuoden 2027 alusta lähtien. Vielä on siis muutama vuosi aikaa tämän vähennyksen hyödyntämiselle.
  • Kotitalousvähennys: Kotitalousvähennys on ollut suosittu vähennys. Erittäin houkuttelevan tästä vähennyksestä on tehnyt se, että vähennys tehdään verosta (eikä tulosta). Tätä supistetaan nyt arviolta EUR 100 miljoonaa, mutta miten, on vielä hämärän peitossa. 
  • Lahjoitusvähennys: Nykyisin veronmaksaja voi vähentää yliopistoille ja muille korkeakouluille tekemiään lahjoituksia. Lahjoitusten on oltava vähintään EUR 850 ja enintään EUR 250.000 vuodessa, jotta vähennys myönnetään. Lahjoitusvähennys laajennetaan kattamaan lahjoitukset, jotka on tehty nuoriso-, kulttuuri-, liikunta-, urheilu- ja lapsijärjestöille. Jotain siis veronmaksajille myös annetaan.
  • Työtulovähennys korvaa ansiotulovähennyksen: Tämän muutoksen tarkoitus on kasvattaa kuntien ja vastaavasti vähentää valtion verotuloja. Kunnat kärsivät sote-uudistuksen myötä tehdystä verotulojen siirrosta valtiolle. 
  • Eläkeläiset: Myös eläketuloja saaville on luvassa veronkiristyksiä. Hallitus on kuitenkin luvannut jättää pienet eläkkeet kiristysten ulkopuolelle. Kiristys kohdistuukin heihin, jotka saavat eläkettä EUR 23.000-EUR 57.000 vuodessa.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *